7 Kasım 2013 Perşembe

Seboreik Dermatit (Malassezia Furfur) Tedavisi

Seboreik dermatit hastalığı bazı durumlarda hiçbir müdahale gerektirmeden kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. Ayrıca düzenli bir tedavi metodu ile kontrol altına almak mümkündür. Hastalık yoğun stres, sinir sistemi merkezine bağlı gelişen hastalıklarda daha fazla görülebilir. Bu hastalığın bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha fazla görüldüğü düşünülmektedir. Hastalığı önlemenin ya da tamamen hastalıktan kurtulmanın imkânsız olduğu düşünülmektedir. Hastalık belli aralıklar ile tekrarlar ve devamlı tedavinin sürdürülmesi ile hastalığa karşı başarı sağlanabilir.

Genellikle topikal tedavilere cevap veren hastalık bazen tedaviye rağmen artmakta kişinin günlük yaşamını etkilemekte ve sistemik ilaçlara gerek duyulmaktadır. Hastalara öncelikle anlatılması gereken hastalığın tekrarlayıcı olduğudur. Tedavi ile düzelse bile yeniden hastalık oluşabilir. Tedavi, hastalığın iyileştirilmesi ile birlikte tekrarın önlenmesi veya daha uzun hastalıksız dönemler için koruyucu önlemleri kapsamaktadır. Hastalığın tedavisinde çeşitli metodlar kullanılmaktadır.

Topikal Tedavi: Saçlı deri lezyonlarında tentürler, alkolik solüsyonlar, saç tonikleri ve benzer ürünlerden kaçınılmalıdır. Salisilik asid, benzoil peroksit, çinko pirityon, selenyum sülfid içeren şampuanlarla sık yıkama kepeğe cevap vermektedir. Çinko pirityon malassesia sayısını azaltmakta, hücreler arası aşırı lipid düzeylerini azaltmaktadır. Katran özlü şampuanlar faydalıdır, fakat ilave topikal tedaviler genellikle gereklidir. İmidazol derivesi olan ketakonazol ve flukonazol içeren şampuanlar diğerlerinden daha etkilidir. %0.1 lipohydroksiasid ve %1.3  salisilik asid içeren şampuanın faydalı olduğunu bildirilen vakalar vardır.Şiddetli vakalarda topikal steroid kullanılması gerekir. Seboreik dermatitin saç ve yüz lezyonlarında dihidroksikolekalsiferol kremin etkinliğini gösteren çalışmalar mevcuttur. %1 naftifine jel’in saçlı deri seboreik dermatitinde faydalı olduğu bildirilmiştir. Bir fazla hastada topikal kortikosteroid tedavisi sonrası sadece haftada 2-3 kez şampuan kullanarak hastalığı kontrol altına almak mümkündür. Ancak şampuan 3-4 ayda bir değiştirilmeli, farlı bir içerikli şampuan kullanılmalıdır.

Doğru ve dengeli beslenme, düzenli uyku, spor aktiviteleri hastalığa karşı koruyucu olarak bilinmektedir. Fazla yağ çözücü özelliği olan maddeler sodium laurly sulfate ve sodium lauret ether sulfate barındıran temizleyiciler cilt yapısının nem ve yağ seviyesini bozar ve ciltte aşırı yağlanmaya seçenek açabilir. Bu tür yağlanma problemleri karşısında seboreik dermatit oluşum gösterebilir.

Malassezia furfur mantarına iyi gelen yağlar:
Çay ağacı yağı
Hindistancevizi yağı
Tarçın yağı
Jojoba yağı

Bu yağları eşit miktarda karıştırıp saç derinize sürerek uygulayın. Unutmamanız gereken önemli bir nokta ise bu yağların orijinallerinin bulunmasının oldukça zor olduğudur. Doa kozmetik, awecemre, aisha markalarını kullanabilirsiniz.

1 yorum:

  1. Sürdükten sonra ne yapacağız detaylıca anlatır mısınız?

    YanıtlaSil