25 Ekim 2013 Cuma

Saç Derisi Hastalıkları



Fiziki sebeplerle meydana gelen deri hastalıkları: Delici, kesici, ezici cisimlerin meydana getirdiği yaralar, yanıklar, soğuğa bağlı olan çatlaklar, kimyasal maddelerin tahrişine bağlı olarak ortaya çıkan yaralar bu gruptadır.

Parazitlerin sebep olduğu deri hastalıkları: Bu grup hastalıkların başında uyuz, bitlenme ve çeşitli mantar hastalıkları gelmektedir. Ayrıca pire, tahtakurusu, kene gibi böceklerin ısırmalarından meydana gelmiş cilt sorunlarıdır.

Mikroorganizmaların sebep olduğu deri hastalıkları: Bu organizmalar genellikle deri iltihaplanmalarına seçenek açar. Mikroorganizmalar derideki herhangi bir bozukluğun üzerine kolayca yerleşebilirler. Yaralar, yanıklar, uyuz, böceklerin ısırdıkları yerler, egzamalar ve uçuklar kolayca iltihaplanabilirler. Deri iltihaplarına dermatit de denir. Mikroorganizmaların seçenek açtığı hastalıklardan olan cüzzam, deri veremi ve frengide ise yukarıdaki bahsedilen iltihaplanmaların dışında bir mekanizma söz konusudur.

Alerjik deri hastalıkları: En sık rastlanan deri hastalıklarıdır. Alerjik deri hastalıkları arasında serum hastalığı, Quincke ödemi, kurdeşen, egzama, kontak dermatit sayılabilir. Alerjik deri hastalıklarının sebebini bulmak oldukça güçtür. Bu amaçla hasta ve çevresi fazla iyi araştırılır. Çeşitli deri testleri yapılır. Gerekirse hasta bulunduğu çevreden bir müddet uzaklaştırılır. Alerjiye sebep olan neden bulunmaya çalışılır. Bu nedenler; çiçek tozları, çeşitli besin maddeleri, ev tozları, bazı ilâçlar, barsak parazitleri olabilir.


Seboreik dermatit :
Sadece saçlı deride değil yüz de kuru veya yağlı pullanmaya neden olan kırmızı, pullu, kaşıntılı bir döküntüdür. Saçlı deri düzenli fırçalanmaya ( pulları gevşetmek için ) olduğu gibi hindistan cevizi yağı ile masaja da cevap verir.

Konak:
Bebeklerin başında görülen, eğer saçlı deri iltihaplanmaz ise hiçbir sorun yaratamayan, yağ bezlerinden kaynaklanan bir durumdur. Konak bebeğin saçlı derisinde kalın, sarı kabuklar ile özellenmiştir. Tekrarlama eğilimindedir. Hafif konak en iyi bu sorunu gidermek için tasarlanmış hafif şampuanlar ile tedavi edilir. Fırçalama ve temizlemeden önce kabukların gevşemesi için bebeğin saçlı derisine hindistan cevizi yağı ile nazikçe masaj yapılıp bir gece öyle bırakılabilir.

Nörodermatit:
Sedef hastalığını andıran strese bağlı bir sorundur. Küçük kuru uçları olan şiddetle kaşınan tek bir bölge olarak ortaya çıkar.




Sedef hastalığı:
Stres ve hormonal değişiklikler veya enfeksiyonlar tarafından tetiklenebilen tekrarlayıcı bir cilt hastalığıdır. Sedef hastalığında cilt deri hücreleri normalin on katı bir hızda çoğalırlar, böylece oldukça kaşıntılı kepeklenen, gümüşi pullar ile belirgin kırmızı alanlar meydana gelir.
Sedef hastalığının tanı ve tedavisi sağlık kurumları tarafından yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder